BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Г-н Милков, барелефа на Никола Вапцаров е в много лошо състояние

Общинският съветник Дилян Саманджиев подаде сигнал до кмета на Община Русе Пенчо Милков за състоянието на барелефа на Никола Й. Вапцаров на улица Плиска, блок „Червен“ в Русе.

Смятам,че всеки общински съветник, а и гражданин,трябва да подава сигнали за нередности,за да може дадената институция да реагира.Този артефакт е единствен в нашият град и затова е уникален. За мен е редно да се демонтира от стената на блока, понеже се вижда какъв е резултата и да се постави на по-централно място. Дали в Парка на младежта, дали на центъра, това решение ще го вземе дадената административна структура, но определено барелефа трябва да се показва и вижда повече. Странното е, че като разговарях с живущ от входа,сподели,че барелефа е в това състояние повече от 10 години и на никой не му правило впечатление. Трябва да си пазим културните паметници,независимо от кой исторически период.‘‘, пише общинският съветник.

Публикуваме сигнала му без редакторска намеса:

ЧРЕЗ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – РУСЕ

До Пенчо Милков

Кмет на град Русе

СИГНАЛ

ОТ Дилян Саманджиев

Общински съветник

Относно: Барелеф на Никола Й.Вапцаров на улица Плиска, блок „Червен“

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИЛКОВ,

Барелефа на Никола Вапцаров, който се намира върху стената на блок „Червен‘‘ е в много лошо състояние, както се вижда от снимката, която прилагам. Проведох разговор с живущи, които живеят във входа, където се намира барелефа и те споделиха,че този барелеф е наследство,ако може да се каже така,от детската градина, която е била зачислена към закрито вече предприятие.

В Русе, втори такъв барелеф, няма и той е уникален за нашият град. Сигурен съм,че Община Русе ще се погрижи за барелефа, а може би, като цяло и може да го демонтира и постави на по-видно място, за да се запази историческата памет на този български писател. Впрочем самият Вапцаров е прекарал 15 месеца стаж в Руса, за да поддържа плавателните съдове на Дунавската полицейска служба,която е основоположник на българският флот ,преди да се премести във Варна.

С уважение,

Дилян Саманджиев

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!