BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Граждани и власт на протест в Русе

Протестиращи за чист въздух от Русе блокираха движението към Дунав мост.

Поне 15 пъти през изминалите пет години жителите са изразявали недоволството си. Причината са поредица нощни обгазявания, а източникът не е категорично установен. Предполага се, че е промишлено предприятие, в което от днес екоинспекцията започва извънредна проверка.

Поредна безсънна нощ са изкарали русенци. Социалните мрежи загряха от гневни коментари. Някои оприличиха миризмата на бакелит, други на пушек от пожар. Седмици наред, въпреки проверки на институции в една от индустриалните зони, русенци твърдят, че всяка вечер не може да се диша. „Ние се страхуваме, че много хора ще искат да напускат Русе. Както се е случвало преди 30 години. Защото не е нормално да си затваряме прозорците през лятото, защото във въздуха има химически субстанции”, каза Михаил, жител на града, предава NOVA.

И от социалните мрежи възмущението се пренесе на улицата. В резултат на поредното обществено недоволство кметът на града Пенчо Милков поиска от правителството  базиране на станция за замерване на вредни емисии от промишлени предприятия. Само така можело да се установи източникът на замърсяване. „Не съм съгласен обаче в най-тежкия момент на Русе да върнеш на русенци топката сами да се оправят, да си купим сами станция.  При условие, че в закона пише, че има национална система за мониторинг на въздух”, коментира Пенчо Милков.

Предприятието-сочено за замърсител, имало споразумение с екоминистерството и по план е трябвало да внедри нови технологии за пречистване на миризми. „Това че след тази среща две вечери имаше такива миризми, ми дава право да мисля, че толерансът на държавата приключи към това предприятие”, коментира Свилен Иванов, заместник-областен управител на област Русе.

В момента там тече извънредна проверка.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!