BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В събота русенци са дишали силно замърсен въздух

Три поредни дни в края на изминалата седмица е отчетено в пъти превишение на праговите стойности на съдържание на вредни вещества в атмосферния въздух в различни части на страната, сочат данните на Изпълнителната агенция по околната среда.

В петък и през почивните дни е наблюдавано увеличение във въздуха на фините прахови частици /ФПЧ/.

Стойности, превишаващи над четири пъти праговете, са отбелязани в Бургас, Видин, Шумен и Несебър в петък. В събота най-големите превишения – от три-четири пъти над нормата, са отбелязани във Варна, Видин, Русе, Пловдив и Плевен. В неделя превишение над четири пъти над нормата има само във Враца.

В столицата в петък превишенията на ФПЧ са се движили между 1,44 пъти и 2,17 пъти. Най-силно замърсяване е имало в района на кв. „Надежда“. Повишение на замърсяването с фини прахови частици в София е осезателно в съботния ден, когато в повечето райони, където има измервателни станции, то е било над два пъти – в „Надежда“ е 2,75 пъти, в „Младост – 2,74 пъти, в „Хиподрума“ 2,64 пъти и в „Паврово“ – 2,61 пъти. 

На следващия ден – в неделя, се забелязва намаление на превишенията. И този път най-серизно замърсяване е отчетено в „Надежда“ – 1,67 пъти. Другите два квартала с по-силно замърсяване през този ден са „Хиподрума“ с 1,49 пъти превишение на нормата и „Младост“ – с 1,46 пъти.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!