BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Вяло беше отбелязан 1-ви юни тази година в Русе

Кризата удари и 1-ви юни

Дали заради коронавирусната пандемия или общинска неорганизираност, но празничната програма за тазгодишния 1 юни, хич не беше празнична. Доста вяла организация от страна на отдел „Култура“, нямаше ги детските концерти, игрите, танците и забавленията. Общо взето, добре че бяха търговците с техните балони и захарни памуци, че децата  все пак да се почувстват по-весели. Повечето родители се бяха престрашили да изведат децата си в централната градска част. Но уви, нямаше кой знае какви атракциони, като изключим готината бяла мечка, собственост на частен клуб и приказното камионче. С две думи – кризата удари и 1 –ви юни.

Според мен обаче, при по-добра мобилизация на силите, от Общината можеха да спретнат един по-тържествен празничен ден за малчуганите.  Вярно, че няма достатъчно пари в общинската хазна, но все пак можеше балоните да са повече, защото реално съвсем малка част от русенчетата успяха да се доберат до тях. Можеше да сложат поне една сцена, където да се изявяват талантливите пеещи и танцуващи хлапета. Да има забавни игри от страна на водещите, защо не и караоке за деца, рисуване на приказни герои, празнична огромна торта.….Сто неща ми хрумват, само не и логично обяснение, защо не бе направено нищо повече…..

Определено приказното камионче беше страхотна идея и тя заслужава своите адмирации. Но само то не може да запълни празнотата на празничния афиш. А общината разполага с ресурс за това. Все пак на нейно подчинение са Общинският детски център за култура и изкуство, Младежкият дом, десетки детски градини и училища. Все можеше да се открият 20-на деца, с които да се направи програма от песни, танци и игри. Просто по-лесно е било да не се прави НИЩО. Да, пред Доходното здание имаше награждаване на  изявени ученици, но нямаше  празнична украса, нито пък се виждаше кой знае какво въодушевление. Общо взето само при появата на кмета Пенчо Милков, настъпи оживление. Струва ми се, че организаторите бяха направили това събитие не за децата, а за кмета. А този почин на работа, определено ме хвърля на размисъл. Кой управлява? Нали уж комунистическия режим си отиде? А пък виждаме едно към едно полит ангажираните културтрегери да правят празник не заради празника, а заради впечатлението у управляващите.

Какво показваме на децата ни?

В коя година сме изобщо и какво стана с 21 век и демокрацията???

Днес журналистът Иван Бакалов написа, че „…режимът на Борисов е по-лош в много отношения от живковия.“ А моите опасения са, че той изобщо не си е тръгвал. Просто продължават да ни управляват техните деца, внуци, охранители, секретарки.

Звездомира Николова

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!