BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

АМ „Дунав-Егея“ може да бъде построена за 5 години

Реализирането на новата автомагистрала „Дунав-Егея“ за 5 години е напълно реалистично, смятат експерти

Реализирането на новата автомагистрала „Дунав-Егея“ за 5 години е напълно реалистично и икономически обосновано. Това е обявил Румен Марков – управител на Large Infrastructure Projects, по време на представянето на амбициозното начинание пред администрацията и гражданите в град Свищов, съобщават от компанията.

За построяването на АМ „Дунав-Егея“ няма да бъдат изразходвани средства от държавния бюджет на България. Начинът на нейното реализиране е публично-частно партньорство чрез концесия за строителство. Финансирането ще бъде изцяло поето от концесионера – чрез собствени капитали и привлечени средства от инвестиционни фондове и водещи европейски банки, обяснил Марков.

Проектът на магистрала Дунав-Егея предвижда тя да бъде с най-високо ниво на пътна безопасност, високо технологична, с 5G покритие, екологична и изцяло в съответствие със „Зелената сделка на Европа“, пише в съобщението.

Магистралата „Дунав-Егея“ е част от източния клон на проекта „Виа Карпатия“, включващ Полша, Словакия, Унгария, Румъния, България и Гърция. Преминаването на трасето на автомагистралата през България е ключова за проекта, части от който вече са в експлоатация, а други са в процес на строителство или проектиране, посочват от компанията.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!